Bismillah

DIJETE RATA

KAD JE LJILJAN PRESTAO CVJETATI

Amir Redzic

Amir Redzic, der Autor des Buches Kriegsnkind in Schwarz weiß und AnzugNa području bivše Jugoslavije, u južnoj Evropi, nacionalistička agresija razgoni nevine građane koji tamo žive generacijama. Zemlja se raspada, što mnogi stranci u svijetu nazivaju građanskim ratom u Bosni. Ali istina je da se jednostavno pored svih događaja sistematski dešavaju masovna ubistva.
Desetogodišnji dječak opisuje svoj bijeg iz haosa. Vođen svojom voljom da preživie, on, njegova majka i dva brata su izloženi nevjerovatnim naporima da sačuvaju živote. Cijeli taj put preživljavanja preko bivše Jugoslavije, koji ih konačno vodi u Njemačku, okarakterisan je gubitkom najbližih.Vijesti o mojoj knjizi

Knjiga Kriegskind (Dijete rata) je izvorno napisana na njemačkom jeziku ali prevedena i na druge nacionalne jezike.
Autor je, zbog ratnih dešavanja, bio prisiljen pobjeći iz svoje domovine Bosne i Hercegovine. Utočište pronalazi u Njemačkoj gdje odrasta i uči. Vremenom je usavršio znanje njemačkog jezika.
Autor je za pisanje knjige svjesno i namjerno odabrao njemački jezik kako bi objasnio samu tematiku i ratna događanja svima koje zanima, ali i onima iz drugih zemalja. Stoga je osnova za prijevod knjige Dijete rata upravo njemačka verzija teksta knjige.